Tread softly because you tread on my dreams


Equilibrium 5/5

     Tänk dig en framtid. Tänk dig allt i borstat stål med en tydlig känsla av sjukhus. Tänk dig tuffa actionscener som möjligtvis är en aning orealistiska - men ååååh så tuffa. Det låter som Matrix. Det känns som Matrix. Det är inte Matrix. Skillnaden är att Equilibrium har inte två mindre bra uppföljare, och lyckas få till en betydligt mer känslosam film. (Ironiskt, med tanke på vad den handlar om.) Jag borde förmodligen stänga ner bloggen helt i skam över att jag inte har sett filmen förrän nu, but I won't. I need to share it! 
     Filmen utspelar sig i framtiden, där vi för att undvika fler världskrig har bestämt oss för att eliminera orsaken till krigen och andra hemska våldsdåd. Orsaken är såklart vrede, avundsjuka och andra känslor. Slutsats? Vi tar bort känslor. Att göra detta innebär att man ett visst antal gånger om dagen injicerar ett medel i sig själv som gör att alla känslor försvinner, och man blir en känslokall robot. Samtidigt så låter vi vår diktator hjärntvätta oss och sedan tar vi bort allt som kan ge upphov till känslor - film, böcker, musik, konst... you name it. Det är förstås inte lätt att tvinga hela befolkningen att gå med på att bli robotar, och därmed tränas även elitsoldater upp som får slå ihjäl de som gör uppror eller de som helt enkelt samlar på lite känslosamma saker i sin källare. En av dessa elitsoldater heter John Preston och en morgon när han ska injicera sin morgondos råkar han tappa den i golvet och bestämmer sig för att klara sig en dag utan dosen...
     Mer kan man inte säga om filmen utan att avslöja hela handledningen, men ni kan nog lista ut vilket håll saker och ting leder åt. Preston spelas av Christian Bale som gör rollen helt hjärtkrossande bra, och det är viktigt i en film som väger så tungt på känslorna. (Ja, de och de snygga actionscenerna.) Det är ett drama i lika hög grad som det är en thriller. Storyn är annorlunda och uppfriskande i jämförelse med allt annat och egentligen var det orättvist av mig att jämföra Equilibrium med Matrix, för Matrix är inte ens i närheten av så bra. Det enda de har gemensamt är sci-fi och snygga actionscener, som dock är helt annorlunda. Matrix har jag dessutom inte sett på ett antal år nu. Jag såg Equilibrium två gånger på samma dag. Det borde vara betyg nog?

~

Kommentarer
Postat av: Nicolette

"utan att avslöja hela handledningen"? Handledningen? Hur är det med svenskan där, lilla räkan? :P

Postat av: Nicole

Haha, det misstaget var för snyggt för att rättas till. Påminn mig om att markera det i fetstil när jag orkar :D

2009-03-23 @ 17:18:20
URL: http://mandarine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback